Hat új pályázati kiírás a Magyar falu programban

Összesen 22 milliárd forint értékben hat új pályázati kiírást tett közzé kedden a kormány a Magyar falu programban.

A most megjelent pályázatok infrastruktúrafejlesztést, illetve szolgáltatásfejlesztést céloznak annak érdekében, hogy falvakon élők életminősége jelentősen javulni tudjon.

Az első két pályázat keretében kistelepülések iskolaépületeinek, illetve tornatermeinek, tornacsarnokainak felújítására lehet jelentkezni. Ebben az esetben a kedvezményezettek a tankerületi központok, és a két pályázat keretösszege 7,5 milliárd forint.

Ugyancsak 7,5 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre az óvodaépületek, valamint tornaszobák felújítására, új épületek létesítésére a települési önkormányzatok, valamint az önkormányzati társulások számára.

Az ötödik pályázat faluházak felújítására szolgál. Az 5 milliárd forintos keretösszegből olyan, jellemzően többfunkciós épületek újulhatnak meg, ahol a polgármesteri hivatal mellett akár a falugondnok vagy a falugazdász irodája, esetleg egy könyvtárterem vagy egyéb más közfunkció is helyet kap.

A hatodik pályázati forrásból szolgálati lakások felújítására, kialakítására van lehetőség összesen 2 milliárd forint értékben. Ezzel kifejezetten olyan közfeladatot ellátók számára alakíthatók ki szolgálati lakások, amelyek „hiányszakmáknak” számítanak a kistelepüléseken.

A pályázatokat augusztus 5-től szeptember 4-ig lehet benyújtani. Gyopáros Alpár elmondta: ahogy a Magyar falu programban eddig, most is vállalják, hogy ezt követően 60 napon belül döntést hoznak a nyertes pályázatokról, a támogatást pedig a döntéstől számított 5 napon belül a nyertesek rendelkezésére bocsátják.

 

A Pályázati felhívások és útmutatók, valamint a kötelezően benyújtandó mellékletek elérhetőek a www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/magyar-falu-program oldalon.

Pályázati kiírás – Iskolaépület felújítására

Pályázati kiírás – Iskolai tornaterem, tornaszoba fejlesztése

Pályázati kiírás – Óvodaépületek felújítására

Pályázati kiírás – Óvodai sportterem, tornaszoba fejlesztése

Pályázati kiírás – Faluházak felújítása

Pályázati kiírás – Szolgálati lakás