Oxenweg – Magyar szürkék útja Nemzetközi LEADER Konferencia a Semsey kastélyban

2014. Október 17-én, a Semsey Kastélyban a “Magyar szürkék útja – Oxenweg” program keretein belül kétnapos Nemzetközi Konferenciát tartottak.

Németországból, Ausztriából, Lengyelországból és még Erdélyből is érkeztek hozzánk vendégek, akik tagjai LEADER helyi akciócsoportok vezetőiből, projektmenedzsereiből tevődtek össze túlnyomórészt.
Balmazújváros Város Önkormányzata Leader pályázatai is támogatást nyertek, mely keretében valósult meg a nemzetközi rendezvény.A téma szinte kimeríthetetlen. A projekt keretében Pozsonyi József nyugalmazott igazgató könyvet ír az újvárosi pásztorcsaládokról, film készül Kordás József és Németi János pusztai életéről.
Mihalkó Gyula kalapos portáján családtörténeti kiállítás mellett, a hortobágyi örökös pásztorok arcképcsarnokával és a kiveszőben lévő ősi mesterség tárgyi emlékeivel találkozhatunk. A Pötyi szálló konferenciaházzal bővül.

Hagyományunk, örökségünk a magyar szürke, mely egy letűnt kor, mementójaként, szoborként is állhatna a pusztán. Szerencsére nem így történt. Néhányan szembeszegülve elöljáróikkal, megmentettek egy néhány tíz üszős állományt. A magyar szürke egyszerre jelkép, a puszta ajándéka – és ne feledjük, ízes finomság!
Nem véletlen, hogy évszázadokon át lábon hajtották európa számos országába a az alföldön nevelkedett állatokat. Gencsi Zoltán a téma jó ismerője szerint, főuraink jövedelmük jelentős részét a magyar szürkének köszönhették.Tartalmas 3 nap volt.
Az eseményről a Balmazújvárosi Városi Televízió is beszámolt, mely beszámolót itt tekintheti meg.